Damernas

Köpte här om dagen ett nummer av tidningen Damernas. En mycket bra tidning, mycket reklam men det är det i alla tidningar men finns även mycket bra saker där i också. Fina kläder, bra skriverier, bra fakta etc. Det fanns även en lista som hette "10 sunda synder att njuta av" som jag tänkte skriva av så att även ni kan läsa den och njuta av synderna =)(om ni redan gör det så kan ni ju glatt fortsätta).

1. KAFFE. En till tre koppar per dag kan hjälpa till att minska risken för diabetes, hjärtsjukdomar, levercancer och Alzheimers, enligt en ny studie. Och en undersökning från Harvard, där man följt hälsan hos 86 000 sjuksköterskor, visar att kaffedrickande ger lägre risk för allvarliga depressioner. Dessutom kan ett par koppar kaffe snabba upp återhämtningen efter hård träning, enligt en australisk studie.

2. VIN. Att rödving kan skydda mot hjärt-kärlsjukdomar har varit känt ett tag. En ny undersökning från Linköpings universitet hävdar att ett glas vin per dag sänker halten av farligt kolesterol i blodet med upp till 15 procent. Vin är också rikt på antioxidanter som kan stärka immunförsvaret. Det finns också forskning som tyder på att vin i måttlig mängd kan minska risken för diabetes.


3. ÖL. Måttliga mängder öl kan sänka blodtycket och ger därmed mindre risk för hjärtsjukdomar och stroke. Forskning pekar på att öl kan höja nivån av det "goda" kolesterolet HDL i blodet. I öl finns magnesium, som kan bidra till att skydda mot gallsten och njursten, och öl kan också minska risken för magsår genom att försvåra tillväxten av den magsårsframkallande bakterien Helicobecter pylori.

4. CHOKLAD. Rena rama hälsokuren. Choklad innehåller fenyletylamin, ett ämne som bildas i kroppen vid förälskelse och gör oss naturligt "höga". Dessutom höjer choklad hjärnans halt av humörhöjande serotonin. Mörk choklad kan också höja förbränningen och minskar därmed risken för övervikt. Och vad många inte vet är att den mörka chokladen innehåller flour - att mumsa choklad kan alltså skydda mot hål i tänderna.

5. FETT. En viktig smakbärare som lyfter fram aromerna och hjälper oss att njuta av maten. Vi behöver också fett för att få fart på förbränningen. Äter vi för lite fett blir det svårare att hålla vikten och att bygga starka muskler. Fett är också viktigt för att vi ska få i oss tillräckligt av de fettlösliga vitaminerna A, D, E och K. Och fett gör oss mätta - med allför fettsnål mat riskerar vi ett ständigt hungersug.


6. SOCKER. Ger snabb och lättillgänglig energi när vi behöver den som bäst. Fungerar dessutom humörhöjande genom att sätta fart på serotoninnivåerna i hjärnan. Att äta något sött efter en måltid gynnar matsmältningen och förstärker mättnadskänslorna, enligt en forskning från Lunds universitet.


7. VITT BRÖD, VITT RIS OCH VIT PASTA. I Italien och Frankrike äts det vitt bröd till alla måltider, i stora delar av Asien är vitt ris den stora basfödan och italienarna frossar i pasta. Ändå är den så kallade Medelhavsdieten (med bland annat vitt bröd och pasta) och den asiatiska födan (med massor av ris) som oftast pekas ut som hälsosamma kosthållningar. Det saknas forskning som visar att de "vita kolhydraterna" skulle vara skadliga - däremot behöver vi förstås tillräckligt                        med fibrer också.

8. SOL. Solljuset skyddar mot folksjukdomen benskörhet, genom att det hjälper huden bilda D-vitamin. D-vitaminet behövs i kroppen för att ta upp skelettstärkande kalcium effektivt från maten. Det finns även ny forskning som tyder på att D-vitamin kan skydda mot flera olika sorters cancer, däribland bröst- och äggstockscancer. Solljuset gör oss också gladare och piggare, genom att höja serotoninhalten och minska nivån av sömnhormonet melatonin.

9. STRESS. Vi behöver ett visst mått av stress för att få saker gjorda och för att våga satsa. Stress i lagom mängd tvingar oss att bli mer kreativa, snabbtänkta och att prioritera bättre. Enligt forskning kan regelbunden men kortvarig stress bidra till att stärka immunförsvaret.


10. SLAPPANDE. Att slappa i tv-soffan är inte alltid så dåligt som de låter. Forskarna pekar på att vi behöver pauser, tid att ta det lugnt och göra ingenting för att stimulera hjärnan och kreativiteten. Ständigt aktivitet är utmattande. Medan vi varvar ner och slöar processar hjärnan alla dagens intryck samtidigt som halten av stresshormoner sjunker.
 

Så där har ni hela listan haha! Hoppas att ni orkade läsa allt för det är rätt intressant av veta. Dock hjälper det ju inte alla men vissa kan man märka skillnader på. Detta är ju dock långsiktigt. Inget kommer att märkas på två veckor eller så eller hjälpa direkt. Nu ska jag kolla vidare på gladiatorn, en av de bästa filmerna som gjorts enligt mig =).


Kommentarer
Postat av: NINNIE

sv; Tack! Bra tips! Ska jag testa :):)

2010-05-06 @ 22:25:08
URL: http://ninniesodergren.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0